Serhatın Sesi / Serhat Diyarından Haberler
Serhatın Sesi / Serhat Diyarından Haberler
Haberler / Türkiye

‘Savunma yürüyüşü’ne polis engeli

23.06.2020
‘Savunma yürüyüşü’ne polis engeli

Baro ve meslek odalarının yapısını değiştirmeye  dönük yasa teklifine karşı 80 ilden baro başkanları, Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’ başlattı. Ancak yürüşü Ankara’nın girişinde engellendi. 

 

Ankara’nın girişinde yürümelerine izin verilmeyen 60’a yakın baro başkanı ve avukatlarla polis arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedede baro başkanları ve avukatlar  darp edildi. Bunun üzerine baro başkanları polis barikatı önünde oturma eylemi yaptı.  Polisler, baro başkanlarının ‘özel mülkte’ oldukları gerekçesiyle oturma eylemine de engel olmak istedi. Açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü müdahalenin usulüne uygun gerçekleştiğini söyledi.

 

Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı “Emniyet yetkilileri kesinlikle yürüyemezsiniz dedi. ‘Pandemi sürecine uygun yürüyeceğiz’ dedik onu da kabul etmediler ve ‘müdahale ederiz’ dediler. Ordu Barosu Başkanımız çevik kuvvet polislerinin arasında kaldı. Onu yanına gittiğimde bir çevik kuvvet polisi elinde kalkanla burnuma vurdu ve kalkan sert bir şekilde burun kemiğime geldi. Daha sonra arka taraflarda duran bir polis memuru beni parmağını ve kafasını sallayarak tehdit etti. ‘Bizi nasıl tehdit edersiniz? ‘Bir baro başkanının tehdit edildiği nerede görülmüş’ dedim ve ardından da bana yumruk atmaya çalıştı. Bu utanç verici tabloyu utanması gerekenler yarattı ve onlar utansın. Saatlerce güneşin altında bekledik ve tek talebimiz önce Anıtkabir’e gitmek ardından da Meclis’e gitmekti” dedi.

 

‘‘Tarihe geçecek çok kara bir günü’’

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Ankara’ya gelen baro başkanları ile Anıtkabir’i ziyaret etmek istedik ama 2020 yılında buna izin verilmiyor. Bunun hiçbir gerekçesi yok. Sadece Ankara Valiliği müsaade etmiyor deniliyor. Hiçbir şeye izin verilmiyor. Şuan bize tamamen kapılar kapatıldı. Ankara Valiliği’ne yazılı olarak bilgi verdik ve bize yazılı olarak ‘ret cevabı gelmedi.’ Altını çizerek söylüyorum yazılı bir ret cevabı gelemez, çünkü Anayasa’ya aykırı olur. Yürüyerek şuradan şehre girmemiz bile engelleniyor ve bu artık bir hukuk devletinden bahsedemeyeceğimizin de her halde en açık örneğidir. Tarihe geçecek çok kara bir günü yaşıyoruz” diye konuştu.

 

TMMOB ve TBB’den ‘Savunma yürüyüşü’ne destek

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Meslek kanunlarında yapılmak istenen antidemokratik değişikliklere karşı çıkmak için Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarının polis zoruyla engellenerek şehir girişinde alıkonulmalarını kınıyoruz. Anayasamıza göre herkes, önceden izin almadan, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Hiç kimsenin, Anayasa’da açık biçimde yer alan bu hakkın kullanılmasını keyfi biçimde engelleme yetkisi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada da “TTB baroları yalnız bırakmayacak” denilerek “Meslek kanunlarında yapılmak istenen antidemokratik değişikliklere karşı çıkmak için Ankara’ya yürüyen Baro Başkanlarının polis zoruyla engellenerek şehir girişinde alıkonulmalarını kınıyoruz. Anayasamıza göre herkes, önceden izin almadan, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Hiç kimsenin, Anayasa’da açık biçimde yer alan bu hakkın kullanılmasını keyfi biçimde engelleme yetkisi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, on altı baro başkanıyla Anıtkabir’i ziyaret etti. Feyzioğlu, “Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Yürümek haktır” dedi. Kendisinin yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen baro başkanlarının kente girmesi gerektiğini kaydetti.

 

Feyzioğlu ile Anıtkabir ziyaretine katılan Sivas Barosu Başkanı Hacı Yılmaz Demir, “Metin Fevzioğlu ile görüntü veren 15 başkanın müdahale olduğunu duyar duymaz buraya geldiğini, görüntünün gayrıihtiyari çekildiğini ve fotoğrafın paylaşımına izin vermedikleri halde Feyzioğlu’nun paylaştığını” söyledi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise katıldığı canlı yayın programında baro başkanlarına ilişkin “Henüz teklif yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz?” ifadelerini kullandı. AKP’li Cahit Özkan’dan baro başkanlarının yürüyüşüyle ilgili “Demokrasiden ve hukuktan bahsedip sokakta yürüyüş yapıyorlar” dedi.

 

“Vatandaşın savunma hakkına göz diken bir ülkede adalet olur mu?’’

Basın toplantısı düzenleyen CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Vatandaşın savunma hakkına göz diken bir ülkede adalet olur mu? Adaletin olmadığı yerde mülk, huzur ve refah olur mu? Baro başkanları yürüyüş yaptılar ancak polis barikatlarıyla durduruldular. Bu demokrasi tarihinde hem de yargı tarihinde kapkara bir gündür” ifadelerini kullandı.

 

CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül ise “Bir avukatın kendi ülkesinin başkentine girişini kolluk kuvvetlerini girişine izin verilmemesi kabul edilemez. Avukatların şehre alınmaması ve polis müdahalesi açık şiddettir. Adaletin temeli, savunmanın baş aktörleri olan avukatların Anayasal hakları ihlal edilmektedir. Hükümet Anayasa’yı ayaklar altına almıştır” dedi. Bülbül, “Hazırladıkları yasa teklifi de bugün avukatlara yapılan muamele de bunun göstergesi. Hükümet adalet için mücadele edenden, hak arayandan, hakkını savunandan korkuyor” diye konuştu.

 

SOL Parti MYK Üyesi Av. Deniz Demirdöğen, “Baroların adalet, özgürlük, bağımsızlık ve iktidarın vesayet yasasına karşı başlattığı yürüyüş, Ankara Valiliği’nin hukuksuz şekilde engellemesi ile karşılaştı. Yıllar içerisinde atamalar ile tüm yargı sistemi iktidarın güdümüne sokuldu. İktidar şimdi de savunmayı etkisiz hale getirmek için barolar üzerinde vesayet kurmayı amaçlıyor. Bir ülkede yargı kuşatılmışsa, savunma vesayet altına alınmaya çalışılıyorsa, o ülkede adaletten, hukuktan bahsedemeyiz. İktidarın güdümünde bulunmayan, toplumdan yana, kamu menfaatini gözeten ve mücadele eden meslek birliklerine yönelik, seçim sistemi değişikliğiyle farklı sesler yok edilmeye çalışılıyor. Savuma Yürüyüşü’nün engellenmesi tek adam rejiminin hukuka, adalete ve demokrasiye tahammülünün kalmadığının en açık göstergesidir. Baroların ülkenin dört bir yanından başlattıkları yürüyüş ile ortaya koydukları adalet, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi talebine sahip çıkıyoruz.” dedi.

 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç “Avukatlık yasası ve barolarla ilgili düzenlemeleri eleştirmek, tartışmak, görüşlerini iletmek, buna karşı direnmek ve beğenmediklerini değiştirmek için mücadele etmek, hukukla ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının hakkıdır. Hem Adalet hem İçişleri Bakanlığına çağrı yapıyoruz; baro başkanlarının engellenmesine son verilsin. Baro başkanları özgür biçimde gelsinler, görüşlerini Ankara’da iktidar ve muhalefet partilerine anlatsınlar. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun baroların taleplerini dile getirmek yerine iktidarın sözcüsü gibi davranıyor ve bu tutumuyla hukuka büyük bir darbe vuruyor” diye konuştu.

(BİRGÜN)

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş