Gündem
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de Türk iş insanlarıyla bir araya gelerek bölgesel işbirliği ve ikili ilişkilerin geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçiliği tarafından düzenlenen programa milletvekilleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Büyükelçi Umut Acar da katıldı.
Kurtulmuş, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve ülkenin üst düzey meclis başkanlarıyla yaptığı görüşmelerin son derece verimli geçtiğini belirterek, Türkiye’den Tacikistan’a “Meclis Başkanı” düzeyindeki ilk resmi ziyaretin iki ülke tarafından da tarihi bir adım olarak görüldüğünü vurguladı. Bu temasların, Ankara ile Duşanbe arasındaki işbirliğinin daha da derinleşmesine katkı sunacağı görüşünü paylaştı.
Konuşmasında, Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanan geniş coğrafyada yer alan 300 milyonluk dinamik nüfusun stratejik önemine dikkat çeken Kurtulmuş, Türkiye’nin bu bölgedeki ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye özel önem verdiğini ifade etti. Yurt dışındaki Türk toplumunun da Türkiye’nin küresel varlığının önemli bir parçası olduğunu söyleyen Kurtulmuş, devlet kurumlarının her alanda vatandaşların yanında olmayı sürdüreceğini dile getirdi.
Kurtulmuş, Türkiye’nin nüfuz alanının yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 85 milyonla sınırlı olmadığını, gönül coğrafyasındaki geniş kitlelerin Türkiye’nin güçlenmesiyle gurur duyduğunu belirterek, bu sorumluluk bilinciyle daha çok çalışacaklarını söyledi. Terörsüz bir Türkiye hedefiyle kritik bir süreçten geçildiğini vurgulayan TBMM Başkanı, bu mücadelenin hem Türkiye hem de bölge için olumlu sonuçlar doğuracağına işaret etti.
Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Umut Acar da Türk toplumunun bu ziyareti büyük bir heyecanla beklediğini dile getirerek, Kurtulmuş’un temaslarının iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağına inandığını söyledi. Acar, ziyaretin aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tacikistan’a planlanan ziyaretinin de önemli bir işareti olduğunu ifade etti.
Program, iş insanlarının görüş ve önerilerini Kurtulmuş’a iletmesiyle sona erdi.
Yorumlar (0)
Yorum Gönderebilirsiniz