Dünya
Filipinler’in orta kesimlerinde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki deprem ülkeyi sarstı. Deprem sonrası Taal Yanardağı'nda da patlama yaşandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 61'e yükseldi. Yetkililer bölge halkını dikkatli olmaya çağırıyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), 6,9 büyüklüğündeki depremin Palompon bölgesinin batı açıklarında, yaklaşık 10 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) ise sarsıntının 6,7 büyüklüğünde olduğunu ve merkez üssünün Cebu eyaletinin Bogo kenti açıkları olduğunu açıkladı.
Deprem sonrası birçok bölgede panik yaşandı. Cebu'daki Daanbantayan kasabasında tarihi bir kilise çökerken, bazı okullar tedbir amacıyla boşaltıldı. Elektrik kesintileri yaşanırken, çok sayıda kişi geceyi dışarıda geçirdi.
Tsunami riski olmasa da, deniz seviyesinde ani değişiklikler olabileceği yönünde uyarılar yapıldı. Sahil bölgelerinde yaşayanlara kıyıdan uzak durmaları çağrısı yapıldı.
The Philippine Daily Inquirer gazetesinin yerel yetkililere dayandırdığı haberine göre, depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 61’e yükseldi. Enkaz altında kalanlara ulaşma çalışmaları ise sürüyor.
Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., yaptığı açıklamada, halkı yerel yetkililerle işbirliği içinde hareket etmeye çağırdı. "Sevdiklerini kaybeden ailelere başsağlığı diliyorum. Dualarımız, yaralılar ve etkilenen herkesle birlikte" dedi.
Depremden kısa süre sonra başkent Manila'nın 70 kilometre güneyinde bulunan Taal Yanardağı’nda patlama yaşandı. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, volkanik faaliyetin ardından 2 bin 500 metreye ulaşan yoğun duman bulutlarının kuzeybatıya doğru yayıldığını açıkladı.
Filipinler Kızılhaçı Başkanı Richard Gordon, bazı kiliselerin kısmen çöktüğünü ve güvenlik amacıyla çok sayıda okulun boşaltıldığını bildirdi. Bölgedeki yardım ve kurtarma çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğü belirtildi.
Filipinler, "Ateş Çemberi" olarak bilinen Pasifik Deprem Kuşağı üzerinde yer alıyor. Bu nedenle, ülkede sık sık şiddetli depremler ve volkanik patlamalar yaşanıyor.
Yetkililer, olası artçı sarsıntılar ve yanardağdan yeni bir patlama riski nedeniyle halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Yorumlar (0)
Yorum Gönderebilirsiniz